
1. Question: If a player or captain is under suspension from a Championship Year 2021
Grievance, is that suspension still valid in Championship Year 2023, under this new
system?

Answer: Yes, the player or captain must complete the current suspension, and will be
subject to suspension points under the new system when their eligibility resumes.

2. Question: If a player or captain receives suspension points but does not reach a
suspension threshold, do those points carry over into the next time period?

Answer: No. For example, if a player receives 2 suspension points and no additional
points, at the end of the 12 month period beginning with the assessment of those 2
points those points roll off the player’s record and they have zero points.

3. Question: Are USTA League programs that do not advance to a National Championship
required to follow the USTA League Suspension Point System?

Answer: No, non-advancing USTA League programs are not required to do so. Each
Section, District/Area or Local League should clearly state in the regulations for such
leagues the grievance process. Further, because many players participate in both
advancing and non-advancing leagues, for consistency and clarity by players and
captains, it is strongly recommended that non-advancing leagues follow the USTA League
Suspension Point System.

4. Question: If the Head Referee or the Referee’s designee assessed suspension points for
conduct at a League Championship, does a grievance have to be filed for those points to
count against a player or captain?

Answer: No. Such points will be reviewed and approved by the Head Referee (for
points assessed by the Referee’s designee) and/or Championship Grievance
Committee (for points assessed by the Head Referee. These points will nearly always
be for on-court behavior witnessed by the official.

5. Question: May a grievance be filed for the same issue if the official has already
assessed points?

Answer: No grievance will be accepted in these cases.

6. Question: May a Championship Committee assess points in a matter for which points
were not assessed by an official (e.g. profane language directed at tournament desk
staff) without filing a grievance?

Answer: No. A grievance must be filed with the Championship Grievance Committee.
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7. Question: When would a Captain be subject to a grievance and suspension points for
actions by another party (playing partner, team member, spectator)?

Answer: Points may be assessed to a Captain in a grievance upheld against their player
when they were the playing partner, and/or were found to have failed to intervene
reasonably in the matter (e.g. never asking their partner to stop hitting balls in anger at
their opponents). Such points would be assessed under “Violations by Player”.

Points may be assessed to a Captain in a grievance upheld against a USTA member
associated with a player when they are found to have failed to intervene reasonably in the
matter (e.g. sitting next to the player's spouse watching the match, while the spouse is
using obscene language and never asking them to stop). Such points would be assessed
under “Violations by Those Associated with Player.”

8. Question: Will suspension points assessed when a grievance is upheld be recorded
immediately, or when the appeal date communicated to the player or Captain has
passed? Answer: Suspension points assessed will be recorded immediately by the
designated USTA party.

9. Question: When a suspension threshold has been reached, does the suspension begin
immediately or when the appeal date has passed or the appeal process has been
completed?

Answer: The suspension begins on the date indicated in the written notice made to the
player or Captain that a grievance has been upheld and the suspension points assessed
have reached the threshold for suspension.

Under League Regulation 3.04A�4)a “If the grievance was upheld, the individual is
subject to all penalties imposed by the Grievance Committee during the appeal process.”
A player or Captain may not play while appealing a grievance upheld against them if the
suspension points assessed resulted in a suspension threshold being reached.

10. Question: What is the difference between “self-rating lower than true playing ability” and
“failure to self-rate in accordance with the Guidelines, or omission of information
regarding player’s tennis history”

Answer: “Self-rating lower than true playing ability” generally includes two situations.
First, a self-rated player is dynamically disqualified (reaches the “clearly above level”
rating mark three times). Following the DQ , the player is moved up to the next level and,
based upon the Section choice in regulation 3.03E�1)a, matches played may be
overturned.



Second, a self-rate grievance may be filed and the NTRP Dynamic Disqualification
Review Committee upholds the grievance. In this case the committee may find that a
player did answer the self-rate questions correctly, but had information, or reasonably
should have considered information, and self-rated one level higher. This usually occurs
when the player competed in non-USTA matches or tournaments, at the next higher level
and was competitive, and/or played in those formats at the lower level against
NTRP-rated players and showed themselves to regularly be better by a reasonable
margin yet self-rated at the same level.

“Failure to self-rate in accordance with the Guidelines, or omission of information
regarding player’s tennis history” are situations where following a self-rate grievance, a
review of the player’s athletic history reveals that the self-rate form was not completed
accurately. A finding of intent is not necessary to uphold such a grievance, nor does a
misinterpretation of a question insulate a player from culpability. The self-rate
questionnaire has been reviewed and modified over the years so that the questions are
very concrete, removing room for “reasonable” misunderstanding.


